APPLE CRUMBLE CAKE
Máte rádi jablka, vůni skořice a zázvoru? Pak tenhle koláč bude přesně pro vás.
Nejlepší na něm však je to, že jej zvládne udělat úplně každý, protože stačí pouze rukama spojit všechny ingredience dohromady v jedné míse (žádné zbytečné nádobí okolo) a těstem naplnit formu.
Recept je původem z Velké Británie, kde byl velmi populární v době Druhé světové války pro svou jednoduchost, ale najdete jej také v Irsku, Německu i Americe.
Těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 150 g cukru
- 1 žloutek
- lžička soli
- lžička skořice
- 8 g prášku do pečiva
Jablečná náplň:
- 3 střední jablka
- kousek zázvoru
- lžička skořice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 ml mléka
Postup:
Ze všeho nejdřív oloupeme jablka, která nakrájíme na kostičky a posypeme je skořicí.
Odstraníme slupku ze zázvoru a menší kousky vložíme do lisu na česnek a přes něj vylisujeme šťávu na jablka.
Nakonec jablka zalejeme citronovou šťávou, vše důkladně promícháme a dáme stranou.
Do další mísy dáme máslo nakrájené na kostičky, mouku, cukr, sůl, skořici, sůl, prášek do pečiva a vypracujeme těsto podobné drobence, do které pak zapracujeme žloutek.
3/4 těsta dáme do vymazané a vysypané formy. Těsto v ní umačkáme prsty a vytvoříme nízký okraj podél celé formy (stačí 3cm vysoký).
Na těsto poklademe jablka, na které prsty rozdrolíme zbytek těsta a vše zalijeme mlékem.
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut.
Po té stačí jen koláč nechat chvilku vychladnout, pokud jej chcete jíst ještě teplý (což já osobně mám nejradši), ale buďte opatrní při krájení, protože v teplém stavu má tendence se trochu rozpadat.
* Můj osobní tip - pokud máte doma schovaný slaný karamel, rozehřejte pár lžiček v mikrovlnce a pokapejte jím ještě teplý koláč. Ta sladko-slaná chuť mu dodá tu pomyslnou třešničku na dortu a povýší jej zase na další úroveň.
* Tento koláč dělám velmi ráda a často, protože je opravdu jeden z nejjednodušších a je výborný s jakýmkoliv ovocem - nejradši jej mám s borůvkami, třešněmi a meruňkami.. =)