BANANA BREAD


Už jste jej někdy jedli? Měkký, vláčný a úžasně voňavý banánový chlebíček.

Ačkoli tato dobrota nespadá do mého zeměpisného zařazení, jelikož toto je čistě americká pochoutka, nemohu si ji odepřít. A protože jsem konečně vyvážila poměr surovin tak, aby byl chlebíček přesně takový, jaký by měl být, musím se s vámi o tento recept podělit.


Těsto:

- 240 g celozrnné mouky

- 100 g cukru krystal

- 115 g másla

- 60 ml mléka

- 2 zralé banány

- 2 vejce

- 2 lžíce medu

- 1 lžička soli

- 1 lžička prášku do pečiva

- 1 lžička jedlé sody

- 1 lžička skořice

- 1 lžička vanilkového extraktu

- špetka muškátového oříšku

- 25 g nahrubo nasekaných arašídů


Postup:

V jedné míse smícháme mouku se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí a muškátovým oříškem.

V další míse si vyšleháme máslo do pěny, do které zašleháme cukr.

Do máslové směsi postupně zašleháme vejce, jedno po druhém.

Banány rozmačkáme vidličkou na kaši, kterou zapracujeme do máslové směsi.

Po té postupně do směsi vmícháme střídavě sypkou směs a mléko.

Nakonec do těsta přidáme med, vanilkový extrakt a arašídy.

Těsto řádně promícháme a nalejeme do formy na chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem tak, aby papír přesahoval okraje, abychom jej po upečení snadno vytáhli ven.

Takto připravenou formu vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 45 minut.

Po té chlebíček překryjeme alobalem, aby nebyl nahoře spálený, a necháme jej péct ještě alespoň 10 minut.

Chlebíček zkontrolujeme pomocí špejle, a pokud vyjde z těsta čistá, vyndáme jej z trouby.

Necháme jej chvíli vychladnout ve formě, ale ne zcela. Ještě teplý jej vyndáme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.

* Do chlebíčku se běžně přidávají vlašské ořechy, ale mně doma zůstaly arašídy, tak jsem použila právě je. Myslím si však, že chybu neuděláte s použitím jakýchkoliv ořechů.

*Chlebíček jsem ochutnala i s kousky hořké čokolády, která se do něj skvěle hodí, takže pokud máte chuť, klidně ji také použijte.

* Já jsem si připravila domácí mandlové máslo a musím říct, že jím potřený chlebíček se posouvá mnohem dál a tato kombinace je naprosto skvělá. Připravit si jej je velmi jednoduché a youtube je plný videí, jak na to.