BREAD PUDDING


Chlebový puding - věřím, že to mnoha lidem nebude znít zrovna nijak úžasně, ale věřte, že opravdu je. Já jej poprvé ochutnala na trhu v Londýně. Také jsem k němu přistupovala s předsudky, ale řekla jsem si, že jednou jej zkusit prostě chci.

Všechny předsudky se rázem rozplynuly. Byl vláčný, plný a úžasně voňavý a proto mi tak nějak evokoval i Vánoce, takže právě teď přišel ten správný čas se o něj s Vámi podělit.

Pokud Vás zajímá jeho historie, tak je to trošku oříšek, protože chlebový puding se jí už opravdu dlouho, což mě ani nepřekvapuje, protože dřív se muselo využít ke zkracování opravdu všechno, včetně starého chleba. Takže proč jej nevyužít zrovna takhle?

Nicméně, jedni historici potravin datují historii tohoto pudingu na počátek 11. a 12. století, kdy kuchaři hledali způsoby, jak použít starý a zbylý chléb. V Anglii ve 13. století byl chlebový pudink známý jako "pudink chudáka", protože to bylo populární jídlo u nižších tříd.

Avšak je velmi reálné, že zde byl již mnohem dříve.

Dnes se jí po celém světě a mně to vůbec nepřekvapuje, protože je to velmi snadný a rychlý dezert.


Těsto:

- 500 g starého chleba

- 150 g třtinového cukru

- 150 g rozinek

- 2 vejce

- 15 g perníkového koření

- 50 g melasy

- 100 g jablka

- 50 g kandované kůry

- špetka soli


Postup:

Chléb nejdříve zbavíme kůrky a jeho měkkou část natrháme na menší kousky, které vložíme do větší mísy a zalejeme studenou vodou.

* Pozor, je potřeba, aby chleba bylo opravdu 500 g a to bez kůrky!

Do druhé mísy si nakrájíme na menší kousky oloupané jablko, přidáme 100 g cukru, rozinky, kandovanou kůru, vejce, koření, melasu a špetku soli.

Celou směs důkladně promícháme, aby se vše spojilo.

Z chleba vymačkáme vodu a vložíme jej do mísy, které přidáme tekutou směs.

Vše důkladně rukou promačkáme, aby se vše krásně propojilo.

Těsto nalejeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 20 minut.

Po té puding vyjmeme a zasypeme zbylým třtinovým cukrem a opět vrátíme na dopečení do trouby na cca 20 až 25 minut.

Nakonec puding vyndáme z trouby a necháme v pekáčku vychladnout.

Těsto by nemělo být vysušené, ale naopak vláčné, proto se nebojte toho, že by Vám na špejli zůstávalo těsto.

* Puding zasypeme cukrem až v polovině pečení, protože kdybychom jej dali hned na začátku, zcela by se rozpustil. Takto mu zůstane krásná krusta.