BRUNE PINNER


Brune pinner doslova znamená - hnědé tyčinky.

Dnes jsou jedním z nejpopulárnějších moderních norských vánočních receptů a pro mnoho rodin také jeden ze sedmi povinných druhů cukroví. Toto číslo je ve většině zemí spojeno se štěstím, ale také je to náboženské číslo. Dalším důvodem je také to, že si připraví základní těsto a z něj pak vytvoří sedm různých druhů cukroví.

Cukroví s moukou a cukrem se dostalo mezi norské vánoční recepty poprvé v roce 1845 (do té doby jej jedli pouze bohatí a obyčejní lidé jedli chlebové a bramborové placky).

Toto cukroví je zdobeno nasekanými mandlemi a perlovým cukrem, který se u nás těžko shání, ale pokud jej úplně vynecháme, nic se nestane.

Pokud nemáte rádi mandle, můžete použít jakékoli jiné ořechy.

Já použila směs nasekaných ořechů a cukr na posypání jsem úplně vynechala.

I tak mohu říct, že toto cukroví je jedním z nejrychlejších a nejjednodušších receptů, má plnou máslovou chuť, krásně voní skořicí, jeho okraje jsou a střed zůstává měkký.

Pokud budete toto cukroví dobře skladovat ve vzduchotěsné nádobě, vydrží Vám celkem dlouhou dobu.


Těsto na 30 - 40 tyčinek:

- 150 g hladké mouky

- 100 g másla

- 30 g cukru krystal

- 30 g třtinového cukru

- půl lžičky jedlé sody

- lžička skořice

- půl lžičky soli

- jeden žloutek

- lžička melasy

- jedno vejce na potření

- nasekané mandle na posypání


Postup:

V jedné míse si vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Po té přidáme žloutek s melasou a opět prošleháme.

V druhé míse smícháme mouku s jedlou sodou, solí a skořicí.

Sypkou směs pak postupně přidáváme do krémové směsi a vypracujeme těsto, které si rozdělíme na 3 až 4 kusy.

Každý kus těsta vyválíme do tlustého válečku, který přeneseme na plech vyložený pečícím, kde ho za pomocí dlaně a následně prstů, zploštíme do dlouhé tenké placky, která bude vysoká jen pár mm a nikde by neměla prosvítat.

Všechny placky pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy. (Jak moc bohatě je budete chtít posypat, nechám pouze na Vás.)

Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme maximálně 14 minut.

Ihned po vytažení z trouby nakrájíme placku na tyčinky a necháme na plechu zcela vychladnout, než je uložíme do krabičky.

Jak široké budou tyčinky, záleží jen na Vás, ale ideálně by měly mít 2 až 3 cm.