CHOCOLATE CHIP COOKIE


Kdo by neznal scénu z Přátel, kde Monica a Pheobe zkouší přijít na recept na nejlepší čokoládové sušenky po babičce. Název "nestlé toul haus" si pamatují snad všichni, avšak asi málo z vás ví, že se jedná o opravdu první recept na sušenky s kousky mléčné čokolády. Ale začněme od začátku.

Ruth Graves Wakefield se narodila roku 1903, byla vývojářkou receptů, vysokoškolsky vzdělanou kuchařkou, dietoložkou, učitelkou, majitelkou firmy a autorkou kuchařských knih.

Se svým manžel Kennethem si v roce 1930 otevřeli turistickou chatu ve Whitmanu v Massachusetts, která se jmenovala The Toll House Inn.

Velmi rychle se stala známou svými vynalézavými a lahodnými dezerty.

Jednou plánovala pro své hosty sušenky podle starého koloniálního receptu, ale během pečení si uvědomila, že jí došla pekařská čokoláda, i když některé verze tvrdí, že jí došly ořechy.

Bez této přísady musela recept trochu pozměnit. Místo toho použila nasekanou polosladkou čokoládu Nestlé, kterou jí dal Andrew Nestlé, a k jejímu překvapení se čokoláda během pečení nerozpustila.

Popularita čokoládových sušenek vzrostla během druhé světové války, kdy místní vojáci, kteří byli rozmístěni v zámoří, obdrželi balíčky obsahující právě tyto sušenky.

Vojáci pak zaslali svým rodinám dopisy se žádostí o další sušenky a zanedlouho se staly sušenky národní senzací.

Vzhledem k tomu, že velmi oblíbený recept vyžadoval blok polosladké čokolády Nestlé, spatřila společnost obchodní příležitost.

Wakefield dala Nestlé práva na její recept, který je dodnes vytištěn na sáčcích s čokoládovými lupínky, a nese název Toll House za pouhý $ 1.

A co víc k těmto sušenkám říci? Sušenky jsou opravdu velmi chutné, jejich výroba je jednoduchá a doba pečení neuvěřitelně krátká. Za sebe však musím zdůraznit, že jsem si recept upravila po svém a do těsta jsem dala mnohem méně cukru a Nestlé čokoládu, kterou jsem jedla jako dítě, u nás teď neseženete a tak jsem ji nahradila klasickou čokoládou na vaření, kterou mám v sušenkách nejraději a čím vyšší podíl kakaa, tím lépe. Menší množství cukru vůbec není znát, sušenky jsou díky velké dávce čokolády dostatečně sladké, na čemž se shodli všichni mí drazí testovaní.


Těsto na cca 18 sušenek:

- 153 g mouky

- 113 g másla

- 25 g cukru krystal

- 25 g třtinového cukru

- 1 velké vejce

- 75 g nasekaných ořechů (já použila mandle)

- 85 g nasekané čokolády

- půl lžičky soli

- půl lžičky vanilkového extraktu

- půl lžička prášku do pečiva


Postup:

V jedné míse si smícháme dohromady mouku se solí a práškem do pečiva.

V další míse si vyšleháme máslo na vysoké otáčky. Postupně přidáváme cukr, dále do směsi zašleháme vejce a vanilkový extrakt.

Po té postupně zašleháváme sypkou směs a nakonec do těsta zašleháme čokoládu s ořechy.

Na plech vyložený pečícím papírem pokládáme sušenky, o velikosti necelé polévkové lžíce. Těsto je lepivé, takže jej nelze nějak extra tvarovat, stačí jej trochu srovnat prsty, aby mělo nějaký tvar.

Sušenky vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme 9 - 11 minut.

Po vytažení z trouby necháme sušenky na plechu ještě alespoň 2 minuty a po té je přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.