CITRÓNOVÝ DORT S BORŮVKAMI


Jeden z dortíků, který si dávají v Anglii k čaji o páté.

Nějakou konkrétní historii či důvod, proč si právě tento dort dopřávají, jsem sice nenašla, ale kombinace citrónu a borůvek se mi natolik líbila, že jsem jej prostě zatoužila vyzkoušet.

Myslím, že mně osobně by mi stačil i dort samotný bez krému, protože je tak úžasně nadýchaný, měkoučký a voňavý už sám o sobě.

Samotný krém na vrcholu dortu je už jen třešničkou na dortu, která mu ještě více dodává na citrónové chuti.


Těsto:

- 225 g hladké mouky

- 180 g másla

- 180 g cukru krystal

- 70 g 30% zakysané smetany

- 3 vejce

- 10 g prášku do pečiva

- 1 lžička soli

- 250 g borůvek

- kůra z 2 citrónů

- 1 lžička vanilkového extraktu


Krém:

- 250 g mascarpone

- 80 g cukru moučka

- kůra a šťáva z 1 citrónu

- 50 g borůvek


Postup:

Máslo s cukrem si vyšleháme do pěny.

Dále zašleháváme vejce, jedno po druhém.

V jiné míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a solí.

Do máslové směsi postupně vmícháme mouku.

Nakonec do těsta postupně zašleháme zakysanou smetanu, kůru z citrónů a vanilkový extrakt.

Pokud nechcete mít celý dort "modrý" od borůvek, do vymazané a vysypané formy dejte pouze část těsta, kterou pokladete borůvkami a pak opět opatrně nalejete část těsta.

* Takto střídavě jsem měla dvě vrstvy borůvek. Hlavně si nechte dostatek těsta na poslední vrstvu, abyste všechny borůvky schovali.

Takto připravený dort pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme asi 60 minut.

Mezitím si vyšleháme mascarpone s cukrem.

Do krému pak přidáme kůru z citrónu.

Nakonec do krému zašleháme šťávu z citrónu.

* Šťávu přilévejte postupně a ochutnávejte, jestli vám již kyselost krému vyhovuje.

Krém na dort naneseme až v okamžiku, kdy je samotný dort zcela vychladlý.

Nakonec už jen stačí dozdobit borůvkami.

* Určitě nenahrazujte 30% zakysanou smetanu smetanou s nižším obsahem tuku, protože v originálním receptu se používá créme fraiche, který u nás nelze koupit a lze jej právě nahradit pouze touto zakysanou smetanou.