CITRÓNOVÝ DORT S BORŮVKAMI
Jeden z dortíků, který si dávají v Anglii k čaji o páté.
Nějakou konkrétní historii či důvod, proč si právě tento dort dopřávají, jsem sice nenašla, ale kombinace citrónu a borůvek se mi natolik líbila, že jsem jej prostě zatoužila vyzkoušet.
Myslím, že mně osobně by mi stačil i dort samotný bez krému, protože je tak úžasně nadýchaný, měkoučký a voňavý už sám o sobě.
Samotný krém na vrcholu dortu je už jen třešničkou na dortu, která mu ještě více dodává na citrónové chuti.
Těsto:
- 225 g hladké mouky
- 180 g másla
- 180 g cukru krystal
- 70 g 30% zakysané smetany
- 3 vejce
- 10 g prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 250 g borůvek
- kůra z 2 citrónů
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
- 250 g mascarpone
- 80 g cukru moučka
- kůra a šťáva z 1 citrónu
- 50 g borůvek
Postup:
Máslo s cukrem si vyšleháme do pěny.
Dále zašleháváme vejce, jedno po druhém.
V jiné míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a solí.
Do máslové směsi postupně vmícháme mouku.
Nakonec do těsta postupně zašleháme zakysanou smetanu, kůru z citrónů a vanilkový extrakt.
Pokud nechcete mít celý dort "modrý" od borůvek, do vymazané a vysypané formy dejte pouze část těsta, kterou pokladete borůvkami a pak opět opatrně nalejete část těsta.
* Takto střídavě jsem měla dvě vrstvy borůvek. Hlavně si nechte dostatek těsta na poslední vrstvu, abyste všechny borůvky schovali.
Takto připravený dort pak vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme asi 60 minut.
Mezitím si vyšleháme mascarpone s cukrem.
Do krému pak přidáme kůru z citrónu.
Nakonec do krému zašleháme šťávu z citrónu.
* Šťávu přilévejte postupně a ochutnávejte, jestli vám již kyselost krému vyhovuje.
Krém na dort naneseme až v okamžiku, kdy je samotný dort zcela vychladlý.
Nakonec už jen stačí dozdobit borůvkami.
* Určitě nenahrazujte 30% zakysanou smetanu smetanou s nižším obsahem tuku, protože v originálním receptu se používá créme fraiche, který u nás nelze koupit a lze jej právě nahradit pouze touto zakysanou smetanou.