CLAFOUTIS


Původ slova clafoutis je předmětem etymologické kontroverze. Podle některých lidí toto slovo původně pocházelo z okcitánského slova clafir nebo claufir, což znamená "obloha" nebo "výplň". Ostatní se domnívají, že původ názvu sahá až do latinského výrazu clavum fingere, což znamená "zasadit hřebík", to se týká třešní, které jsou "zasazeny" do těsta.

Ano, hlavní přísadou tohoto dezertu jsou třešně, původně černé třešně.

Jedná se o klasický dezert z Limousinu, který se během 19. století rozšířil po celé Francii.

Ačkoli se dnes u mnoha receptů požívá smetana, původní recept obsahuje pouze mouku, vejce, mléko a cukr.

Tajemství tohoto lahodného dezertu spočívá také v tom, že třešně nevypeckujete a ovoce si tak zachová svou šťávu, chuť i živiny. Navíc dezert získá lehce "mandlové" aroma, díky uvolňování látek při pečení ze samostných pecek.

Dnes se v tomto receptu obměňuje i samotné ovoce, ale v tom případě musí být "pevné", aby neuvolňovalo příliš mnoho šťávy, což by narušilo konzistenci těsta a především se pak takovému dezertu již nemůže říkat clafoutis, ale flognarde.

Já osobně jsem z tohoto dezertu velmi nadšená, je jednoduchý, rychlý, lehký a skvěle se hodí do těchto horkých letních dnů.


Těsto:

- 350 g třešní

- 300 ml plnotučného mléka

- 10 g rozpuštěného másla

- 95 g hladké mouky

- 4 vejce

- 1 žloutek

- 1 lžička vanilkového exktraktu

- 80 g cukru krystal

- 3 lžíce cukru krystal na obalení

- lžička soli


Postup:

Třešně omyjeme a zasypeme třemi lžícemi cukru.

Do mísy nalejeme mléko, do kterého přidáma cukr, mouku, vejce, žloutek, vanilkový exktrakt, rozpuštěné máslo a sůl.

Celou směs řádně promícháme, aby se vše krásně spojilo.

Zapékací mísu řádně vymažeme máslem a nasypeme do ní třešně, které přelejeme těstem.

Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 - 40 minut.

Pokud se vám těsto běhěm pečení trochu nafoukne, není se čeho bát. Po vytažení z trouby necháme koláč vychladnout a případná nafouknutá místa sama spadnou.

Koláč lze jíst ještě vlažný nebo zcela vychladlý a poprášený moučkovým cukrem.