ČOKOLÁDOVÝ DORT


Recept sám o sobě nebude mít asi zrovna irské kořeny, ale jeho důležitou složkou je irský krém Baileys, takže ho řadím do receptů z Irska.

Tento dort jsem zvolila na zahradní party s kolegyněmi na konec prázdnin, abychom si jej pořádně osladily a zlehka se "přiopily" než se vrátíme opět do práce..=)

Jelikož jsem na tento dort slyšela pouze chválu (což mě velmi těší..=)), musím se s Vámi o něj podělit.

* Ten, kdo čte mé příspěvky pravidelně, ví, že zrovna já si na čokoládu nepotrpím. Tento dort se však stal jedním z mých favoritů a nechal za sebou i takovou dobrotu, jakou je třeba cheesecake. Jeho vláčnost a chuť Baileys mě prostě okouzlila natolik, že jsem tentokrát musela vzít čokoládu na milost..=)


Těsto:

- 200 g hladké mouky

- 150 g másla

- 3 vejce

- 80 g cukru krystal

- 80 g hnědého cukru

- 100 g hořké čokolády

- 50 g holandského kakaa

- 200 ml Baileys

- 1,5 lžičky prášku do pečiva

- půl lžičky jedlé sody

- špetku soli


Čokoládová ganache:

- 100 g hořké čokolády

- 20 g másla

- 100 ml Baileys

- 100 ml smetany

- špetka soli


Postup:

Do hrnce vložíme nasekanou čokoládu s máslem a na mírném ohni rozehřejeme.

Do tekuté směsi přidáme oba cukry a pořádně promícháme. Dále vlijeme Baileys a mícháme tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Nakonec přidáme kakao a dokonale rozmícháme, aby nám nezůstaly žádné hrudky.

Takto připravenou směs sundáme z plotny a necháme chladit.

Mezitím prosejeme mouku, přidáme do ní prášek do pečiva, jedlou sůl a špetku soli.

Do vychladlé čokoládové směsi zašleháváme vejce pokojové teploty.

Nakonec postupně vmícháme do tekuté směsi sypkou směs.

Takto připravené těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, kterou vložíme do předehřáté trouby na 16o°C a pečeme 40 - 45 minut.

Těsto je potřeba kolem 40 minuty zkoušet špejlí, protože jakmile máme špejli suchou, ihned vyndáme dort z trouby a necháme jej alespoň 15 minut ve formě, než jej vyjmeme.

* U tohoto dortu platí, radši dříve. Dort by měl zůstat uvnitř vláčný, rozhodně by neměl být vysušený.

Vrchní část dortu určitě popraská, ale na tom není nic špatného. Tuto část jednoduše seřízneme a dort propícháme špejlí, aby se nám posléze čokoládová ganache dostala dovnitř.

Na čokoládovou ganache si nasekáme čokoládu, kterou vložíme do hrnce a přilijeme k ní smetanu a Baileys.

Čokoládu zcela rozpustíme a za neustálého míchání ji necháme dojít lehce pod bod varu.

Přidáme špetku soli a kousek másla.

Až se vše rozpustí, sundáme ganache z plotny a necháme ji alespoň 30 minut chladnout.

Pokud se Vám udělá na povrchu škraloup, jednoduše jej rozmíchejte a pak ganache nalijte na dort.

Dort je nejlepší podávat hned, když je čerstvý, nemusíte jej chladit nebo čekat, až ganache ztuhne.

* Určitě se tohoto dezertu nebojte, je velmi jednoduchý a věřte, že ten kdo jej od Vás ochutná, bude chtít recept..;)