DÁNSKO - SMØR BULLAR


Ačkoli tyto sušenky evokují na první pohled spíše sněhové koule, říká se jim máslové sušenky. Kam se řadí svým původem, je trochu těžší říct.

Přivlastňují si je jak v Dánsku, tak také třeba ve Finsku, Řecku, Rusku, Mexiku, Itálii a Německu. Verze se od sebe trochu liší, například použitím různých druhů ořechů.

Pokud se však budeme držet dánské verze, tak použijeme pekanové ořechy.

A co je hlavní, toto není recept pro ty, za které všechno odpracuje stroj, protože zde je potřeba práce s těstem v teplých rukou, aby se vše krásně spojilo.


Těsto na cca 30 sušenek:

- 130 g másla

- 50 g moučkového cukru

- 280 g hladké mouky

- čtvrt lžičky soli

- lžička vanilky

- 100 g pekanových ořechů

- moučkový cukr na obalení


Postup:

V míse si vyšleháme máslo s cukrem do pěny.

Po té do másla přidáme prosátou mouku, sůl, vanilkový extrakt, nasekané pekanové ořechy a z celé směsi vypracujeme těsto, které necháme odpočívat alespoň 30 minut v ledničce.

Z těsta vytvoříme menší kuličky, které klademe dostatečně od sebe na plech vyložený pečícím papírem.

Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C.

Sušenky pečeme 8 - 10 minut, nesmí však zhnědnout.

Sušenky necháme 3 minutky vychladnout a po té je obalíme v moučkovém cukru a přeneseme na mřížku, kde zcela vychladnou.

Pokud chcete sušenky dostatečně sladké, po úplném vychladnutí se ještě jednou obalují v moučkovém cukru.

Já osobně jsem je však obalovala pouze jednou.