DORSET APPLE CAKE


Ten, kdo peče, dle mých receptů ví, že k nim mám ráda nějaké to povídání okolo. Čím starší recept, tím lepší a pokud jej doprovází nějaká pověst či legenda, pak je takový recept pro mne v podstatě zhmotnělou pohádkou, kterou mohu mít na talíři.

Když jsem narazila na název tohoto koláče, předpokládala jsem, že své jméno má především podle místa, kde se peče, ale že jej zároveň doplňuje alespoň pár slov o tom, proč tomu tak je a čím se liší od jiných jablečných koláčů.

A ačkoli jsem hledala opravdu hluboko, narazila jsem pouze na to, že vlastně ani místní lidé z Dorsetu neví, proč je tento koláč tak zprofanovaný a čím se tak zásadně liší od jiných jablečných koláčů z jiných koutů Anglie.

Jediné co vám tedy k němu mohu říci, kromě toho, že je velmi jednoduchý na přípravu, chutný a úžasně voňavý, je to, že v západním Dorsetu je pekařství, které má svůj vlastní recept na tento koláč, který vlastní již mnoho let a nikomu se s ním nesvěří, mimo jiné je prý úžasný. To se pak není čemu divit, že si takový recept nechávají pro sebe. A pokud se mi někdy naskytne šance toto pekařství navštívit, určitě jej musím ochutnat, už jen proto, abych věděla, jak moc se liší od toho mého.


Těsto:

- 225 g hladké mouky

- 225 g jablek

115 g másla

- 100 g třtinového cukru

- 80 ml mléka

75 g rozinek

- 1 vejce

- lžička a půl prášku do pečiva

- lžička soli

- lžička skořice

- špetka muškátového oříšku

- 20 g třtinového cukru (na posypání)


Postup:

Ze všeho nejdřív si nakrájíme jablka na malé kousky, ale pár plátků si necháme stranou na pokladení vrchní části koláče.

V jedné míse smícháme mouku se solí, práškem do pečiva, skořicí a muškátovým oříškem.

V další míse si vyšleháme máslo, do kterého postupně zašleháme cukr a po té vejce.

Do máslové směsi střídavě přidáváme sypkou směs a mléko.

Do vyšlehaného těsta vmícháme na kousky nakrájená jablka a rozinky.

Těsto potom nalejeme do vymazané a vysypané formy, posypeme třtinovým cukrem a poklademe na něj plátky jablka.

Koláč vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme asi hodinu.

Koláč po vyndání z trouby necháme na mřížce před servírováním zcela vychladnout.