DÁNSKO - DRØMMEKAGE


Historie tohoto dortu pochází z malého dánského městečka. V roce 1960 se žena jménem Jytte Andersen zúčastnila soutěže v pečení dortů v Brovstu. Upekla dort podle receptu své babičky, který se ukázal být tak dobrý, že zvítězil. O šest měsíců později v místním obchodě s potravinami Jytte zjistila, že její recept byl vytištěn pod názvem Dream Cake z Brovstu.

Dort je v Dánsku dobře známý a v průzkumu deníku metroexpress se umístil, společně s dortem se šlehačkou, na čtvrtém místě.

Co k němu sama mohu říci? Nejdříve jsem k němu byla velmi skeptická a myslela jsem si, že bude příliš chuťově obyčejný a nudný. Opak je však pravdou, milovníci kokosu si jej opravdu velmi užijí. Osobně nic proti kokosu nemám a musím říct, že sama jsem si na něm velmi pochutnala. Těsto je krásně nadýchané, měkoučké a zkaramelizovaný kokos na jeho povrchu je opravdu pomyslnou třešničkou na dortu.


Těsto:

- 150 g cukru krystal

- 200 g hladké mouky

- 150 ml mléka

- 80 g másla

- 3 vejce

- lžička soli

- lžička vanilkového cukru

- 2 lžičky prášku do pečiva


Poleva:

- 100 g másla

- 150 g kokosu

- 125 g třtinového cukru

- 75 ml mléka


Postup:

Nejdříve si v menším hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo s mlékem a dáme stranou.

V míse si vyšleháme vejce s cukrem na nejvyšší otáčky po dobu 5 minut - opravdu se snažte tento čas dodržet!

Do směsi postupně přidáváme mouku se solí a práškem do pečiva.

Nakonec do těsta postupně zašleháme rozpuštěné mléko s máslem.

Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pečeme            cca 25 - 30 minut.

Těsto by mělo být ještě světlé, ale špejle může z těsta vyjít již čistá.

Mezitím si připravíme polevu.

V menším hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu mléko s třtinovým cukrem a směs necháme minutku povařit.

Do směsi přidáme kokos a celou polevu dáme na téměř dopečený dort. Polevu na dortu se snažíme co nejvíce uhladit, protože místa která budou více vystouplá, budu rychleji tmavnout.

Dort vrátíme zpět do trouby, teplotu zvýšíme na 200°C a necháme péct 5 - 10 minut, podle toho jak moc chcete nechat vrstvu zkaramelizovat.

Po upečení necháme dort vychladnout ve formě.

*V původním receptu se cukr a vejce šlehá přes parní lázeň, aby byl dort extra vzdušný a trvanlivý.