Earl Grey cake
Dort s příchutí čaje? Zní to zvláště?
Možná ano, ale mohu vás ubezpečit, pokud jste milovníci anglického čaje, že si jej zamilujete stejně jako já.
Tentokrát nemám žádné povídání k tomuto dortíku. Neřeknu, že je to jeden z anglických dortíků, ale zařadím jej do kategorie anglických dortíků právě díky čaji Earl Grey, který je jeho podstatnou složkou.
A jak takový čajový dortík chutná? Já jsem z něj opravdu nadšená, příchuť je velmi jemná, a v kombinaci s medovým mascarpone a lehce kyselým kiwi, se jedná o vskutku skvělou kombinaci. Samotný dort je velmi jednoduchý na přípravu, takže není důvod jej nezkusit..=)
Těsto:
120 ml plnotučného mléka
2 sáčky čaje Earl Grey
180 g celozrnné mouky
85 g másla
3 vejce
100 g cukru krystal
10 g vanilkového cukru
lžička a půl prášku do pečiva
lžička soli
Krém:
1 balení mascarpone
2 lžíce medu
Zdobení:
2 kiwi
med
pekanové ořechy
Postup:
Nejdříve zahřejeme mléko těsně pod bod varu, vložíme do něj sáčky čaje a necháme vychladnout.
V míse si vyšleháme máslo, do kterého zašleháme oba cukry a všechna vejce.
V další míse si smícháme mouku se solí a práškem do pečiva.
Do tekuté směsi střídavě zašleháváme sypkou směs a vychladlé mléko.
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme cca 30 minut.
Mascarpone si vymícháme s medem a krémem potřeme zcela vychladlé těsto.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, kterými ozdobíme dort.
Nakonec nasekáme pár pekanových ořechů, kterými dozdobíme dort a zakapeme trochou medu.