FINSKO - MUSTIKKAPIIRAKKA


Léto už je za námi, ale kdo by si jej ještě rád připomněl a měl zamražené borůvky, směle do toho.

Tento koláč se po ochutnání dostal na můj seznam TOP receptů, a i když jsem zprvu byla velmi nedůvěřivá vůči jejich tvrzení, že po ochutnání si člověk bude chtít dopřát další kousek, mohu se s klidným srdcem pod tento výrok podepsat.

Koláč má pouze tenkou vrstvu těsta, na které je velká spousta borůvek s trochou smetany, která jej dělá velmi jemným a hříšně chutným.. =) Takže milovníci borůvek, pusťme se do něj.


Těsto:

- 150 g másla

- 150 g cukru krystal

- 1 vejce

- 200 g hladké mouky

- 1 lžička prášku do pečiva


Náplň:

- 400 g borůvek

- 250 g zakysané smetany

- 50 g cukru krystal

- 1 vejce

- 1 lžička vanilkového cukru


Postup:

Nejprve rozehřejeme troubu na 200°C. Vyšleháme máslo s cukrem, když je dostatečně nadýchané, přidáme vejce a znovu vyšleháme. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a pracujeme na těstě, dokud není krásně hladké. Těsto rozložíme do vymazané a vysypané formy, kterou dáme na 10 minut do trouby a poté vyjmeme z trouby.

* Kraje těsta mohou spadnout, ale stačí vzít obyčejnou lžíci a těsto opět vyrovnat i s okraji.

Mezi tím si vyšleháme zakysanou smetanu s cukrem, vejcem a vanilkovým cukrem, dokud se vše nespojí. Na koláč nasypeme borůvky a zalijeme vypracovanou směsí.

* Já osobně celou směs trochu promíchám, aby byl koláč barevnější. =)

Takto připravený koláč vložíme zpět do trouby, kde je necháme péct ještě 30 minut. Troubu pouze vypneme, ale koláč v ní ještě necháme, aby pomalu vychladl a byl na povrchu pevnější.

* U trouby již nechávám otevřená dvířka.

Ve Finsku k tomuto koláči ještě podávají vanilkou zmrzlinu, ale to již nechám na každém.. =)