JULEKAKE


Někdo říká, že je to dort někdo říká, že je to chléb.

To je ale asi to nejméně podstatné. Jediné, co potřebujete vědět, že v Norsku se připravuje o Vánocích a že omamně voní kardamomem. Většinou se podává k snídani s jejich hnědým sýrem, či opečený a potřený máslem.

Dnes se připravuje i se skořicí nebo muškátovým oříškem, ale protože sama kardamom zbožňuji, připravila jsem právě tuto variantu.

Další důležitou přísadou jsou rozinky a kandované ovoce, případně ořechy.

Mně osobně kandované ovoce nechutná, takže jsem jej pekla pouze s rozinkami, ale přidala jsem navíc citronovou kůru.

A výsledek? Celý bytem se nesla úžasná vůně kardamomu. Chlebík není příliš sladký, což mi velmi vyhovuje a umím si jej představit jako skvělou obměnu klasické vánočky k snídani.


Těsto:

- 500 g chlebové mouky (já použila žitnou)

- 150 g rozinek

- kůra z jednoho citronu

- 125 g másla

- 300 ml mléka

- 65 g cukru krystal

- 18 g droždí (já použila čerstvé, ale může být i sušené)

- 10 g soli

- 10 g kardamomu

- vejce na potření


Postup:

Nejdříve rozpustíme máslo, které nalijeme do teplého mléka, přidáme rozdrobené kvasnice a necháme 15 minut odpočívat.

Mezitím si smícháme mouku s cukrem, solí a kardamomem.

Do sypké směsi přidáme kvasnice a vypracujeme těsto. Není nutná potřeba stroje, vše se krásně spojí i za pomoci vařečky a závěrečného prohnětení rukama.

Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě hodinu odpočívat.

Do těsta po té zapracujeme rozinky a citronovou kůru. Pokud je potřeba, přidáme mouku, aby se s těstem lepé pracovalo.

Opět těsto přikryjeme a necháme ještě alespoň 30 minut odpočívat.

Nakonec těsto ještě jednou prohněteme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, kde jej potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 - 40 minut.

Po vytažení z trouby jej necháme zcela vychladnout na mřížce.