KÁVOVO-OŘECHOVÝ DORT
Tento dort, jsem měla tu možnost ochutnat poprvé právě v Londýně. Nadchla mě chuť dortu samotného, ale s krémem jsem byla velmi nespokojená, protože byl šíleně přeslazený.
Proto jsem si samotný krém upravila dle své chuti a ubrala velké množství cukru a nahradila jej větším množstvím kávy..=)
Záleží však samozřejmě na každém, já obyčejně málo sladím, ale pokud má někdo opravdu rád sladké, není problém cukr přidat.
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 200 g cukru krystal
- 4 vejce
- 80 g vlašských ořechů
- 1 balíček prášku do pečiva
- 5 lžiček instantní kávy
- 3 lžíce horké vody
- špetka soli
Krém:
- 150 g másla
- 4 lžičky instantní kávy
- 2 lžíce horké vody
- cukr moučka, dle chuti
Postup:
Nejprve si v horké vodě rozmícháme instantní kávu a směs necháme chladit.
Změklé máslo si vyšleháme s cukrem a po té přimícháme nasekané ořechy. Do směsi přidáváme postupně jedno vejce po druhém.
V další míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Mouku postupně přimícháváme do máslové směsi a nakonec do ní nalejeme kávu, kterou zapracujeme do těsta.
Těsto vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C 25 - 30 minut.
Po upečení necháme zcela vychladnout na mřížce. Dort rozřízneme přesně v půli, abychom měli dvě patra.
Než se pustíme do krému, je potřeba opět si předem rozmíchat kávu v horké vodě a nechat ji zcela vychladnout.
Pokud je káva chladná, můžeme si vyšlehat změklé máslo s moučkovým cukrem, do kterého pak už jen nelejeme kávu a pořádně vyšleháme.
* Je potřeba krém ochutnat a dle vlastní chuti si jej osladit. Začněte tedy s menším množstvím cukru a dle potřeby pak přidávejte.
Krémem pak už jen stačí potřít první část dortu, položit na něj druhou část, potřít i tu a dozdobit dle vlastní fantazie.