LEMON LOAF WITH POPPY SEEDS


Loaf je v doslovném překladu bochník, avšak v pekařském světě by se dal též onačit jako chlebíček.

Anglický recept na tea loaf původem z Yorkshiru se však skládá ze základních surovin jako je mouka, rozinky a čaj.

Protože však peču dnes tento chlebíček ve stejné formě, nechám mu i jeho označení loaf, jen pozměním ingredience a nahradím je citronem a mákem, protože tahle kombinace je opravdu chutná..=)


Těsto:

- 175 g hladké mouky

- 175 g másla

- 175 g třtinového cukru

- 3 vejce

- šťávu z jednoho většího citronu

- citronovou kůru ze dvou větších citronů

- 10 g prášku do pečiva

- lžičku soli

- 40 g máku


Sirup:

- šťávu z jednoho většího citronu

- 100 g třtinového cukru


Postup:

Ze všeho nejdřív si připravíme citrony. Oba citrony umyjeme, nastrouháme kůru a šťávu z každého citronu si dáme zvlášť.

Do jedné mísy prosejeme hladkou mouku, do které přidáme sůl a prášek do pečiva.

V další míse si vyšleháme máslo do pěny, do které zašleháme cukr.

Dále do máslové směsi zašleháme vejce, jedno po druhém.

Po té postupně zašleháme mouku a nakonec přidáme mák, kůru z obou citronů a šťávu z jednoho citronu. Vše důkladně promícháme.

Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy, kterou vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 35 - 40 minut.

Mezitím, než se těsto upeče, si připravíme sirup.

Citronovou šťávu a cukr dáme do hrnce a necháme povařit, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Jakmile je chlebíček upečený, propícháme jej špejlí, zalejeme sirupem a necháme vychladnout.

*Na polití chlebíčku jsem nevyužila všechen sirup, aby nebyl příliš rozmáčený, ale tohle je na zvážení každého z vás..=)

*Co se mě osobně týče, nemusím chlebíček vůbec sirupem polévat. Sám o sobě je úžasně nadýchaný, měkkoučký a i tak dostatečně provoněný citronem. Záleží však na každém, pro mě je politý chlebíček zbytečně sladký, ale já všeobecně málo sladím.