MADEIRA CAKE
Ačkoli by se mohlo zdát, že tento koláč je původem z Madeiry nebo že minimálně obsahuje madeirské víno, ani jedna z domněnek není správná.
V Anglii v 19. století byly horní vrstvy zvyklé popíjet madeirské víno, které bylo v té době velmi oblíbené, k jednoduchému sladkému koláči, který víno skvěle doplňoval.
Sklenka madeirského vína s koláčem se stala tak běžnou záležitostí, že po něm nakonec samotný koláč pojmenovali.
Úplně poprvé byl tento koláč publikován v anglické kuchařce už v roce 1845. Dnes se nejčastěji podává k čaji či likéru.
Koláč je velmi jednoduchý na přípravu, i co se jeho chuti týče. Jeho vůni a chuť obstarává pouze citronová kůra, takže si jej opravdu umím představit ke skleničce vína.
Těsto:
- 225 g hladké mouky
- 175 g másla
- 75 g cukru krystal
- 4 vejce
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
Postup:
V míse si vyšleháme vejce téměř až do pěny.
V další míse si vyšleháme máslo s cukrem a po té zašleháme také vejce.
Do směsi pak prosejeme mouku se solí a práškem do pečiva, přidáme kůru z citronu a směs řádně vyšleháme.
Těsto nalejeme do menší kulaté dortové formy, kterou vymažeme a vysypeme hladkou moukou.
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 35 - 45 minut.
Koláč má mít krásně zlatou barvu, a pokud zkoušíte upečení pomocí špejle, zde musí vyjít z těsta naprosto čistá.
Po vytažení z trouby necháme koláč ještě alespoň 10 minut ve formě a teprve po té jej vyjmeme a přeneseme na mřížku, kde jej necháme zcela vychladnout.