MINI BLUEBERRY BAKEWELLS


Tento recept jistě mnoho z Vás zná, alespoň co se vzhledu týče, z anglických seriálů, kdy se podává při odpoledním čaji. Mám na mysli malý dortík s hustě bílou polevou a polovinou kandované třešně.

I toto je však pouze komerční verze, která se stala běžnou až ve 20. století, ale původní recept na Bakewell pudding připomíná jen velmi vzdáleně. Bakewell pudding vynalezla paní Greavesová, bytná z The White Horse Inn koncem 18. století nebo počátkem 19. století. Dnes tento původní dezert pečou a prodávají pouze na třech místech a originální recept je pro ostatní tajemstvím.

I přesto víme, že původní recept se skládá z listového těsta, kvalitního džemu a vaječného krému s mandlemi. Naproti tomu komerční verze, kterou si zkusíme, se skládá z křehkého těsta, džemu a mandlové směsi, překryté cukrovou vrstvou s ovocem. V mém podání jde však o borůvkovou verzi..=)

* Někdy určitě vyzkoušíme i nějakou verzi podobnou původnímu receptu na Bakewell pudding. ;)


Těsto asi na 12 dortíků:

- 100 g másla

- 200 g hladké mouky

- 40 g moučkového cukru

- 1 vejce

- špetka soli


Náplň:

- 50 g másla

- 50 g cukru krystal

- 1 vejce

- 40 g mletých mandlí

- 1 lžíce hladké mouky


Džem:

- 100 g borůvek

- 1 lžíce cukru krystal

- 1 lžíce citronové šťávy


Poleva:

- 35 g cukru moučka

- 2 lžíce vody


Postup:

Ze všeho nejdřív si připravíme džem, aby se stihl vychladit. Všechny ingredience dáme do hrnce a necháme několik minut povařit, dokud se cukru úplně nerozpustí a omáčka nezhoustne. Můžete ji pak přecedit, ale já ji nechala i s kousky ovoce.

Máslo vypracujeme s moukou, poté přidáme cukr se špetkou soli a nakonec vejce. Celou směs vypracujeme na hladké těsto, které dáme alespoň na 30 minut do lednice. Plech na muffiny vymažeme a vysypeme. Každou jamku vyplníme těstem (max. 3-5mm), dáme na 15 minut do lednice a zapneme troubu na 170°C.

Mezitím si najemno nasekáme mandle (já používám bez slupky), které smícháme s máslem, cukrem, vejce a hladkou moukou.

Vyjmeme formu s těstem z lednice, spodní část propíchneme vidličkou a začneme plnit. Nejdříve borůvkovým džemem, na který dáme vrstvu mandlové směsi (vychází to zhruba po lžičce každá vrstva) a dáme péct na 25 minut.

Cukr moučku pouze rozmícháme ve vodě a nalejeme na dortíky, které budou alespoň trochu vychladlé.

* Já mám bílou vrstvu velmi slabou, protože mi to i tak přijde dosti sladké, ale záleží na každém.

Nakonec už jen dozdobíme ovocem.