OLD FASHIONED OATCAKES


Ovesné koláčky byly ve Skotsku zadokumentovány přinejmenším od římského dobytí Británie, ale pravděpodobně zde byly ještě dlouho před tím.

Ve 14. Století skotští vojáci měli jako součást výbavy pytlík ovesných vloček. Smícháním vloček s trochou vody si vytvořili ovesné koláčky, které pekli na svých štítech nad otevřeným ohněm. Tím mohli častěji doplnit energii a proto byli schopni pochodovat déle než jiní muži.

Královna Elizabeth II. tyto koláčky snídá a David Cameron je označil za své nejoblíbenější koláčky.

Oves je jedním z mála zrn, která dobře rostou na severu Skotska, a až do 20. století se používala jako základní zrna.

Ovesné koláčky se tradičně jedly ke každému jídlu jako hlavní zdroj sacharidů ve stravě. 

Od 19. století běžně sloužily jako doprovod polévek, masa a rybích pokrmů.

Dnes se nejčastěji jedí se sýrem nebo k snídani s džemem či medem.

Textura těchto koláčků se může lišit na základě hrubosti namletí zrn a liší se také geograficky, někde se přidává do těsta mouka, někde jsou naprosto bez mouky.

Abyste si však nemysleli, že se jedná o sladké nadýchané koláčky, musím je přirovnat spíše k sušenkám či sucharům. Jsou nádherně křupavé, ale samozřejmě suché, proto se k nim vždy něco podává.

Základní recept je slaný a pečou se buď na pánvi nebo v troubě.

Já pro Vás připravila obě varianty a není v nich přiliš velký rozdíl. Naopak si myslím, že je to celkem výhoda, pokud chcete doma nabídnout něco i těm, kteří sladkému neholdují a raději si dají kousek sýra, který mohou něčím doplnit.

Já sama jsem tuto varianta ochutnala ve Skotsku například s příchutí haggis, který mám velmi ráda. Nutno však říci, že se ve slané variantě připravují většinou na sádle.


Těsto na cca 30 menších koláčků:

- 225g ovesných vloček

- 60g celozrnné mouky

- 60g másla

- lžička soli

- půl lžičky prášku do pečiva

- 80ml horké vody


Při sladké variantě ještě přidejte:

- 32g třinového cukru

- půl lžičky skořice

- špetku muškátového květu


Postup:

Ovesné vločky smícháme s moukou, solí a práškem do pečiva. Do sypké směsi přidáme rozkrájené máslo a prsty zapracujeme do podoby drobenky.

Po té postupně přiléváme horkou vodou a pomocí vařečky zapracujeme. Je potřeba, aby těsto trošku lepilo a spojilo se.

V případě sladké verze do těsta přidáme i cukr s kořením.

Těsto přeneseme na pomoučenou plochu a vyválíme na placku silnou cca 5mm.

Z těsta vykrajujeme kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.

Pokud Vám zůstane dostatek přebytků z odkrakovaného těsta, které se již nechce spojit, stačí jej dát do mísy, přilít trochu horké vody a postup opakovat.

Kolečka vkládáme do předehřáté trouby na 180 - 190°C.

Po 10 minutách kolečka na plechu otočíme a pečeme je z druhé strany na dalších cca 10 minut.

Upečené koláčky přesuneme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.