PARLIAMENT CAKES


Tak úžasnou, plnou a bohatou chuť jsem v ústech už dlouho necítila. Milovníci zázvoru, tohle prostě chcete!

Jak název sám říká, jsou to parlamentní sušenky.

Říká se, že tyto sušenky zakoupili členové původního skotského parlamentu (před rokem 1707) v hospodě v Potterrow za univerzitou, kterou provozovala paní Flockhartová, přezdívalo se jí též Luckie Fykie a nejvíce jim sušenky chutnaly s whisky.

Sušenky měly původně čtvercový tvar, ale ona prodávala také jejich kulatou verzi.

Já jsem se také rozhodla pro kulatou verzi už jen proto, že původní čtvercová verze se peče na menším plechu a po té se krájí a upřímně musím říct, že vzhledově se mi moc nelíbí. 

Také se dříve nepřidávalo jedlá sůl a v některých receptech dnes je. Vyzkoušela jsem obě varianty. Ta bez sody má sice hladší povrch (také jsem tyto kuličky před pečením trochu více stiskla), ale varianta se sodou je trochu více nadýchaná a kombinace křupavého povrchu a lehce žvýkavého středu je prostě dokonalá. Věřím, že pokud se rozhodnete tyto sušenky zařadit mezi vánoční cukroví, určitě bude kulatá verze mnohem lépe vypadat na tácu s ostatními druhy cukroví.

Dnes se sušenky nejčastěji podávají k čaji, ale kdo rád holduje whisky, není důvod, proč si ji k těmto sušenkám nedopřát..=)


Těsto na 30 sušenek:

- 165 g hladké mouky

- 20 g zázvoru

- 60 g třtinového cukru

- 75 g másla

- 75 g melasy 

- špetka soli

- 7 g jedlé sody


Postup:

Mouku smícháme s cukrem, jedlou sodou a solí.

Dále přidáme na kostky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku.

Do těsta prolisujeme zázvor, přidáme melasu a vypracujeme těsto.

Vytváříme kuličky o hmotnosti cca 20g, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a lehce kuličky zploštíme.

Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 15 minut.

Upečené sušenky přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.