PECAN PIE


Historie toho koláče je tak trochu oříšek. Samozřejmě, že patří do Ameriky, především Jižní Ameriky, ale kdy poprvé spatřil světlo světa a kdo jej upekl jako první, o tom se dodnes vedou dlouhé diskuze.

Jedna z verzí je, že tento koláč poprvé upekli Francouzi, kteří se usadili v New Orleans, po té, co jim indiánské kmeny Quinipissa představily pekanové ořechy.

Verzí je opravdu mnoho.

Dnes se připravuje z kukuřičného sirupu, ale ten dříve neexistoval, takže se koláč pekl například z melasy a dalších podobných sirupů.

Dnes jej nejčastěji dostanete s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Připravuje se s nejrůznějšími přísadami, jako je čokoláda či bourbonová whisky.

Já jsem si vybrala recept, do kterého se přidává pomerančová kůra, takže jej chuťově trochu odlehčí a ubrala jsem velké množství cukru a sirupu. Navíc jsem neměla kukuřičný sirup, takže jsem použila část golden sirupu, který se skvěle hodí k pomerančové kůře a část javorového sirupu, který si říká o to, aby se spojil právě s pekanovými ořechy.

Jaký sirup si vyberete vy, je jen na vás.


Těsto:

- 200 g hladké mouka

- 115 g másla

- čtvrt lžička soli

- 3 lžíce studené vody


Náplň:

- 85 g másla

- 75 g třtinového cukru

- 250 g pekanových ořechů

- 3 vejce

- kůra z jednoho pomeranče

- čtvrt lžičky soli

- 50 g golden sirupu

- 30 g javorového sirupu


Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme na kostky nakrájené máslo a vypracujeme drobenku. Do té přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto. Pokud by se vám náhodou nechtělo těsto spojit, můžete přidat další lžíci studené vody. Těsto nepřepracujte, aby pak nebylo tuhé.

Vypracované těsto přikryjeme folií a vložíme na hodinu do ledničky.

Mezitím si připravíme náplň.

Do hrnce vložíme máslo, které pomalu rozpustíme. Přidáme cukr, který také necháme co nejvíce rozpustit. Za stálého míchání přidáme oba sirupy.

Hrnec sundáme z plotny a necháme trochu vychladnout.

Do směsi zašleháme vejce, přidáme sůl s pomerančovou kůrou a celou směs řádně promícháme.

Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném vále a přeneseme do formy s vlnitým okrajem. Dno formy propícháme vidličkou a dáme ještě na půl hodiny do ledničky.

Po vychlazení nasypeme na těsto ořechy a zalijeme připravenou směsí.

Koláč vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme cca 30 minut.

Po vytažení z trouby necháme koláč ve formě zcela vychladnout před podáváním.