PERKINS


Začíná advent a s ním i první recept na trochu jiné vánoční cukroví. O těchto sušenkách se nedá v podstatě nic zjistit, kromě toho, že je pečou babičky ve Skotsku a je to v podstatě téměř zapomenutý recept. A myslím si, že by byla škoda, kdyby se na něj úplně zapomnělo, protože je úžasně jednoduchý, chuťově výborný a jeho vůně se bude linout po celém domě.

Nemohu jej přirovnat třeba k perníčkům, i když perníkové koření také obsahuje. Navíc je ale provoněný ještě skořicí, kouskem zázvoru a zlatý syrup vše krásně pojí.

*Ti z Vás, kteří zlatý syrup doma nemají, nemusí si zoufat. Lze jej koupit v Marks & Specner nebo si jej za doslova pár korun vyrobit doma. Nic těžkého na něm není a recept na něj naleznete na mých stránkách.


Těsto na 35 sušenek:

185 g ovesných vloček

200 g hladké mouky

90 g cukru krystal

lžička jedlé sody

menší lžička skořice

menší lžička perníkového koření

kousek zázvoru

90 g másla

1 vejce

90 ml golden syrupu

35 ks mandlí

špetka soli


Postup:

Ovesné vločky vložíme do mixéru a chvíli je pomele, aby část z nich byla v podstatě moukou.

Pomleté ovesné vločky pak smícháme s moukou, cukrem, jedlou sodou, kořením a špetkou soli.

Oloupeme si kousek zázvoru, který do sypké směsi prolisujeme a vše důkladně promícháme.

Přidáme změklé na kostky nakrájené máslo a vypracujeme drobenku.

Nakonec do směsi zapracujeme vejce se syrupem.

Pokud je směs příliš lepivá, přidáme ještě trochu mouky, abychom byli schopni vytvářet kuličky, které mají cca 20g (velikost kuliček Ferrero Rocher).

Kuličky klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Každou kuličku lehce zmáčkneme a vtiskneme do středu mandli.

Sušenky vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 13 minut.

Po upečení by měly mít zlatavou barvu.

Sušenky přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.