RED VELVET CAKE


Už jste jej někdy v kavárně měli? Já ano a mnohokrát a vždycky jsem si říkala, když jsem sledovala zahraniční pořady o pečení, co na něm ti Američané mají..? Každý toužil jej mít na svatbě a já si říkala, vždyť na něm není nic tak úžasného, dokud jsem si jej sama doma neupekla podle tradičního receptu. Pak jsem teprve pochopila, proč jsou jím tak uneseni, protože já byla také.

Má úžasnou a plnou chuť, skvělou konzistenci, prostě jeden z těch mých osobních TOP..=)

Red velvet znamená v překladu červený samet. Docílení této barvy však nebylo díky přidávaným barvivům, ale díky reakci octa s podmáslím, které má v kakau odhalit antokyan, který má právě v kyselém roztoku být červený, v neutrálním fialový a v zásaditém modrý. Bohužel však dnešní holandské zpracování kakaa zabraňuje změně barvy z antokyanů.

Dost bylo chemie, podstatné je tedy pouze to, že právě z tohoto důvodu se musí dnes dorty dobarvovat, ale také to, že tato kombinace udržuje dort krásně vlhký.

A teď už tedy k samotnému receptu.


Těsto:

- 250 g hladké mouky

- 120 g másla

- 200 g cukru krystal

- 20 g holandského kakaa

- 2 vejce

- 250 ml podmáslí

- 1 lžička soli

- 1 lžička prášku do pečiva

- 1 lžička jedlé sody

- 2 lžičky vinného octa

- 1 lžička vanilky

- jedno balení červeného barviva


Krém:

- 250 g mascarpone

- podmáslí

- cukr moučka


Postup:

Nejprve prosejeme mouku, do které pak přidáme sůl, prášek do pečiva a kakao.

V další míse si vyšleháme máslo, do kterého postupně zašleháváme cukr, potom vejce jedno po druhém a nakonec vanilku (myslím tím vanilkový extrakt).

Odměříme si podmáslí, abychom měli vše připravené.

Potom už jen do máslové směsi střídavě zašleháváme mouku a podmáslí.

Do připraveného těsta zašleháme červené barvivo.

Nakonec smícháme rychle jedlou sodu s octem (nebojte se, až to bude syčet) a tu zapracujeme do těsta.

Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy, kterou vložíme do předehřáté formy na 160°C a pečeme asi 30 minut.

Mezitím si připravíme krém.

Tady už je to hodně o vaší představě krému, protože záleží jen na vás, jak moc sladký a hustý si krém představujete.

Já osobně to dělám od oka a samozřejmě ochutnávám.

Upečený dort necháme zcela vychladnout, seřízneme mu vršek, pokud není rovný, rozřízneme jej v půli a polovinou krému potřeme spodní díl a druhou polovinou horní díl.

Pokud chcete, jako já, seříznutý vršek si rozdrobte a dozdobte jím pak vršek dortu.

* Věřím, že pokud tento dortík ochutnáte, upečete si jej znovu. Jeho chuť je opravdu skvělá a nezaměnitelná.