ROCK CAKES


Tyto sušenky nesou svůj název, skalní či kamenné sušenky, právě díky svému vzhledu, který je krásně popraskaný až drsný.

Zrodily se ve Velké Británii v době Druhé světové války, kdy byly propagovány ministerstvem potravinářství, protože obsahovaly mnohem méně cukru a vajec než klasické koláče, což v době přísných přídělů bylo velmi důležité.

Tradiční recept na těsto se navíc obohacoval o ovesné vločky, které byly mnohem dostupnější než klasická bílá mouka.

Dodnes si tyto sušenky Angličané dopřávají k čaji o páté, známé jsou však také z knih Harryho Pottera či Agathy Christie. Své místo si ale našly i v dalších zemích.

Největší výhodou těchto sušenek je, že jsou tak hrozně jednoduché na přípravu, že je zvládnou připravit i Vaše ratolesti. Navíc jsou připravené během chvíle, takže kdo hledá recept na sušenky, které si může za 30minut vychutnávat u kávy, právě jej našel..=)


Těsto na 15 sušenek:

- 225 g hladké mouky

- 100 g másla

- 50 g cukru krystal

- 2 lžičky prášku do pečiva

- ½ lžičky soli

- ½ lžičky perníkového koření

- špetka muškátového oříšku

- 1 vejce

- 150 g rozinek

- 50 g ovesných vloček

-2 lžíce mléka


Postup:

V míse smícháme mouku se solí, práškem do pečiva, perníkovým kořením, muškátovým oříškem a cukrem.

Dále přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a pomocí prstů vypracujeme drobenku.

Poté přidáme vejce a vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rozinky a ovesné vločky.

Nakonec přidáme mléko, aby se vše řádně spojilo.

Nakonec již jen pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto, které trochu stiskneme do požadovaného tvaru a položíme na plech vyložený pečícím papírem.

Takto připravené sušenky vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 15 minut, dokud nemají sušenky zlatou barvu.

Sušenky necháme chvíli chladnout na plechu a po té je přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

* Nenechte se zmást nízkým počtem sušenek, sušenky jsou totiž celkem dost syté..=)