ROCK CAKES
Tyto sušenky nesou svůj název, skalní či kamenné sušenky, právě díky svému vzhledu, který je krásně popraskaný až drsný.
Zrodily se ve Velké Británii v době Druhé světové války, kdy byly propagovány ministerstvem potravinářství, protože obsahovaly mnohem méně cukru a vajec než klasické koláče, což v době přísných přídělů bylo velmi důležité.
Tradiční recept na těsto se navíc obohacoval o ovesné vločky, které byly mnohem dostupnější než klasická bílá mouka.
Dodnes si tyto sušenky Angličané dopřávají k čaji o páté, známé jsou však také z knih Harryho Pottera či Agathy Christie. Své místo si ale našly i v dalších zemích.
Největší výhodou těchto sušenek je, že jsou tak hrozně jednoduché na přípravu, že je zvládnou připravit i Vaše ratolesti. Navíc jsou připravené během chvíle, takže kdo hledá recept na sušenky, které si může za 30minut vychutnávat u kávy, právě jej našel..=)
Těsto na 15 sušenek:
- 225 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru krystal
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky perníkového koření
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
- 150 g rozinek
- 50 g ovesných vloček
-2 lžíce mléka
Postup:
V míse smícháme mouku se solí, práškem do pečiva, perníkovým kořením, muškátovým oříškem a cukrem.
Dále přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty a pomocí prstů vypracujeme drobenku.
Poté přidáme vejce a vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme rozinky a ovesné vločky.
Nakonec přidáme mléko, aby se vše řádně spojilo.
Nakonec již jen pomocí polévkové lžíce nabíráme těsto, které trochu stiskneme do požadovaného tvaru a položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Takto připravené sušenky vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 15 minut, dokud nemají sušenky zlatou barvu.
Sušenky necháme chvíli chladnout na plechu a po té je přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
* Nenechte se zmást nízkým počtem sušenek, sušenky jsou totiž celkem dost syté..=)