SCONES S OLIVAMI A SUŠENÝMI RAJČATY
Klasické scones určitě většina z Vás zná, alespoň z obrázku typického anglického čaje o páté. Malý, kulatý kousek pečiva, který se rozkrojí a namaže máslem a džemem.
* Určitě se časem dostaneme i tomuto receptu, protože sama se na něj velmi těším..=)
Dnešní scones jsou však inspirované mou irskou kuchařkou a jsou na slaný způsob. Proto, kdo má rád černé olivy a sušená rajčata, tak jako já, určitě si na nich pochutná.
Těsto na 60 malých scones:
- 10 sušených rajčat
- 15 - 20 černých oliv
- 50 g čedaru
- 150 ml mléka
- lžička soli
- lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 110 g másla
- špetka chilli (kajenského pepře)
- 225 g hladké mouky
- 225 g celozrnné mouky
* Jakou zvolíte mouku, záleží čistě na Vás, já tentokrát zvolila půl na půl.
Postup:
Smícháme obě mouky dohromady, přidáme sůl, prášek do pečiva, chilli a promícháme. Přidáme máslo, které zapracujeme prsty, tak aby vznikla drobenka. Do směsi postupně vmícháme nastrouhaný čedar, nadrobno nakrájená rajčata a olivy. Nakonec přidáme vejce, mléko a vypracujeme těsto. Z těsta tvarujeme malé bochánky o velikosti 3cm, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby můžeme bochánky potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat sezamem, mákem nebo čímkoli, co máte rádi. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme maximálně 15 minut.
* Výborné jednohubky pro návštěvu, které jsou rychle hotové a mohou se hned podávat..=)