SCONES S OLIVAMI A SUŠENÝMI RAJČATY


Klasické scones určitě většina z Vás zná, alespoň z obrázku typického anglického čaje o páté. Malý, kulatý kousek pečiva, který se rozkrojí a namaže máslem a džemem.

* Určitě se časem dostaneme i tomuto receptu, protože sama se na něj velmi těším..=)

Dnešní scones jsou však inspirované mou irskou kuchařkou a jsou na slaný způsob. Proto, kdo má rád černé olivy a sušená rajčata, tak jako já, určitě si na nich pochutná.


Těsto na 60 malých scones:

- 10 sušených rajčat

- 15 - 20 černých oliv

- 50 g čedaru

- 150 ml mléka

- lžička soli

- lžička prášku do pečiva

- 1 vejce

- 110 g másla

- špetka chilli (kajenského pepře)

- 225 g hladké mouky

- 225 g celozrnné mouky


* Jakou zvolíte mouku, záleží čistě na Vás, já tentokrát zvolila půl na půl.


Postup:

Smícháme obě mouky dohromady, přidáme sůl, prášek do pečiva, chilli a promícháme. Přidáme máslo, které zapracujeme prsty, tak aby vznikla drobenka. Do směsi postupně vmícháme nastrouhaný čedar, nadrobno nakrájená rajčata a olivy. Nakonec přidáme vejce, mléko a vypracujeme těsto. Z těsta tvarujeme malé bochánky o velikosti 3cm, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Před vložením do trouby můžeme bochánky potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat sezamem, mákem nebo čímkoli, co máte rádi. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme maximálně 15 minut.

* Výborné jednohubky pro návštěvu, které jsou rychle hotové a mohou se hned podávat..=)