SEMÍNKOVÝ CHLÉB


Konečně jsem se pustila do jednoho z receptů, z mé irské kuchařky a byla jsem velmi zvědavá, jak toto pečení dopadne.

Ještě nikdy jsem domácí chléb nepekla, protože jsem měla za to, že s kváskem to bude trochu náročnější, ale když jsem viděla, že tento recept je bez kvasnic, rozhodla jsem se, že ho zkusím.

Postup je natolik jednoduchý a variant na obměnu tolik, že jej určitě zařadím na seznam běžného pečení..=)

Upozorňuji předem, že se nejedná o náš běžný chléb, který koupíte v každém obchodě, má jinou konzistenci, je vlhčí, hutnější a osobně mi spíš připomíná bezlepkový chléb, ale chutná mi. Nemusím mít velký krajíc, jako když jdu na pařezy, a přesto jsem z jednoho krajíce tohoto chleba pěkně zasycena..=)


Těsto:

- 200 g hladké mouky

- 350 g celozrnné mouky

- jeden balíček prášku do pečiva

- 1 lžička soli

- 2 lžíce sezamu

- 2 lžíce máku

- 2 lžíce slunečnicových semínek

- 2 lžíce dýňových semínek

- 2 lžíce lněných semínek

- 1 lžíce golden syrupu (recept na stránkách)

- 600 ml mléka


Postup:

Obě mouky smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme všechny semínka a promícháme. Nakonec přidáme golden syrup a postupně přiléváme mléko. Těsto by mělo vypadat jako kaše. Směs nalejeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v přehřáté troubě na 180°C po dobu 45 - 50 minut. Chléb před podáváním necháme zcela vychladnout.

* Opravdu velmi rychlý a snadný chléb. Záleží jen na Vás, jestli mu přijdete na chuť, tak jako já..=)