„SKOTSKO“ – POMERANČOVÉ SUŠENKY S BRUSINKAMI


Nejspíš se podivujete, proč mám Skotsko v uvozovkách, ale odpověď je velmi jednoduchá. Stalo se tak v neděli odpoledne, kdy jsem chtěla vyzkoušet nový recept a podělit se s Vámi o něj, ale bohužel mě sušenky svou chutí nijak neohromily a tak jsem se o sepsání receptu radši ani nepokoušela.

Místo toho jsem si řekla, proč na to tentokrát nejít jinak. Chci upéct nějaké vánoční cukroví? Ano! Chci, aby to bylo něco chutného? Ano! Musí tam být džem či čokoláda? Určitě ne!

Chtěla jsem něco odlehčeného a svěžího, co by mi však zároveň řeklo - blíží se Vánoce. A jedna z věcí, která mě vždycky napadne, když se řeknou Vánoce, je pomeranč. Jeho vůně ve mně vždycky evokuje tuto dobu, navíc je opravdu svěží a tak mě napadlo, proč ho nepropašovat do mých oblíbených máslových sušenek ze Skotska a pro jistotu, kdyby byl pomeranč moc kyselý, k nim přidat pár brusinek, protože tuhle kombinaci mám moc ráda..=)

A tak je tady na ně recept.


Těsto na 50 sušenek:

- 220g másla

- 450g hladké mouky

- 110g cukru moučka

- 110g brusinek

- kůra z jednoho pomeranče

- 50ml pomerančové šťávy

- lžička vanilkového extraktu

- lžička soli

- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva


Postup:

Změklé máslo vyšleháme ručním mixérem a zašleháme do něj prosátý moučkový cukr.

Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí.

Do máslové směsi přidáme vanilkový extrakt, kůru se šťávou z pomeranče a opět vyšleháme.

Nakonec přidáme nasekané brusinky a postupně vsypeme prosátou mouku.

Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme váleček o průměru 5cm, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit minimálně na hodinu do lednice.

Těsto musí být dostatečné ztuhlé, aby se dalo krájet na 1cm široká kolečka.

Ty poklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C po dobu 12 - 15 minut.

Sušenky by měly zůstat světlé barvy.

Po upečení je necháme na mřížce vychladnout.

* Já však do úplného vychladnutí nevydržela a musela jsem je ochutnat, jakmile byla teplota aspoň trochu snesitelná pro nespálení jazyka, protože naprosto úžasně provoněly celý byt..=)

Věřím, že ten kdo má rád pomeranče, si tyhle sušenky zamiluje stejně jako já.

* Pro navození vánoční atmosféry jsou naprosto dokonalé..=)