SODA BREAD
Tento chléb byl v Irsku chlebem chudých, protože je připravován jen z pár surovin, ale to nic nemění na tom, že jeho těsto je krásně vláčné a chutné.
Jedna z legend říká, že se dělal před pečením na chlebu kříž proto, aby zahnal ďábla a chránil domácnost, jiná však říká, že se dělal pouze z praktického důvodu, aby se lépe rozdělil.
Ať je to tak či onak, já jej určitě zařadím mezi své stálice domácího pečení, protože jeho výroba a doba pečení je velmi jednoduchá a rychlá, navíc je velmi chutný.
Možná někoho překvapí, že v tomto chlebu najde rozinky, mně to však mile potěšilo a nevadily, ani když jsem si jej dala se sýrem.
Podobu s naším běžným chlebem určitě nehledejte, ale myslím si, že určitě stojí za vyzkoušení, když si jej tamní rodiny předávají recept na tento chléb z generace na generaci.
Těsto:
- 680 g hladké mouky
- 500 ml podmáslí
- 57 g másla
- 20 g prášku do pečiva
- 75 g rozinek
- lžička soli
Postup:
Odvážíme si 480g mouky a tu smícháme se solí a práškem do pečiva.
Do mouky pak přidáme rozinky a opět promícháme.
Do mouky poté zapracujeme nakrájené změklé máslo.
Do těsta poté přidáme podmáslí a zapracujeme pouze vařečkou.
* Potřebujeme krásně nadýchané těsto, takže na všechny roboty zapomeňte a chvíli si s těstem pohrajte.
Těsto z mísy přesuňte na pomoučený a postupně do něj zapracujte zbylých 200g mouky.
Takto připravené těsto v požadovaném tvaru bochníku dejte na pouze vysypaný plech (nebojte, nepřilepí se) a udělejte do něj kříž pomocí nože.
Chléb vložte do předehřáté trouby na 160°C a nechte péct 45 minut.
Po vytažení z trouby zabalte chléb do vlhké utěrky a na mřížce jej nechte chladnout, nenechávejte jej však takto přes noc, jakmile bude chléb pouze vlažný, můžete utěrku sundat a nechat zcela vychladnout.