ŠVÉDSKO - CITRONDRÖMMAR


Drömmar ve švédštině znamená sny a citron je více než jasný. Citronové sny, není to krásný název sladkosti ke kávě či čaji? =)

Drömmar jsou křehké vanilkové sušenky, u kterých je hlavní přísadou hjorthornssalt, což je zvláštní druh soli, který u nás není k mání. Je to sůl, která má tak silnou vůni, že se dříve dávala k nosu lidem, kteří omdleli. Při pečení tato sůl v sušenkách vytváří malé vzduchové bubliny, díky kterým získávají sušenky zvláštní strukturu a dává jim také zvláštní chuť. Tuto sůl však lze nahradit jedlou sodou.


Těsto na 34 sušenek:

- 190g hladké mouky

- 82g másla

- 100g cukru krystal

- 35ml řepkového oleje

- 5g jedlé sody

- 1 lžička vanilkového cukru

- ¼ citronu

- špetka soli


Postup:

Nejprve důkladně vyšleháme máslo s cukrem.

Do směsi po té pomalu a po částech zašleháváme olej a šleháme, dokud směs není nadýchaná a téměř bílá.

Poté zašleháme jedlou sodu se špetkou soli a vanilkovým cukrem.

* Mám na mysli opravdu VANILKOVÝ CUKR, nikoli ten vanilínový, který mají v obchodech. (Já používám svůj vlastní, na kterém není nic těžkého - jednoduše vydlabejte z vanilkového lusku všechna semínka a ty smíchejte s 1kg cukru krystal a uzavřete ve sklenici i s vydlabaným luskem na 14 dní. Občas je potřeba sklenici protřepat, ale to je vše a určitě se Vám to vyplatí i finančně.)

Ale proč to vlastně říkám? Vanilínový cukr z obchodu má příliš silné a umělé aroma při pečení, na rozdíl od opravdového vanilkového cukru, který při pečení krásně provoní celý byt a chuť je velmi jemná.

Dále přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze čtvrtky citronu a opět vyšleháme.

Nakonec už jen přisypáváme mouku, abychom vypracovali hladké těsto.

Z těsta tvoříme malé kuličky o průměru 2 - 3 cm, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

* Na kuličky při tvoření příliš netlačte, jinak se Vám budou rozpadat.

Plech vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme maximálně 20 minut.

Po vyjmutí necháme sušenky vychladnout na plechu.

* Chuť citronu není příliš výrazná, sušenky mají pouze příjemný podtón..=) Pokud však chcete, můžete udělat celou dávku s větším podílem kůry a šťávy, ale záleží pouze na Vás..;)

* Jak jsem již na začátku řekla, základní sušenky jsou pouze vanilkové, ale dělají se i jiné příchutě, jako například kokos, kakao, zázvor nebo právě citron, který mi velmi zachutnal..=)