ŠVÉDSKO – OTISKY PALCE


Těmto sušenkám se také říká ptačí hnízda nebo švédské čajové sušenky. Dělají se především na Vánoce a jejich příprava je velmi rychlá a snadná..=)


Těsto na 20 sušenek:

- 115 g másla

- 60 g třtinového cukru

- 1 žloutek

- 230 g celozrnné mouky

- půl lžičky prášku do pečiva

- špetka soli


Na obalení:

- 1 bílek

- 100 g mandlí


Náplň:

- džem


Postup:

Vyšleháme máslo s cukrem a poté do krému zašleháme žloutek. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Postupně přisypáváme sypkou směs do máslového krému, až se vše spojí. Z těsta tvoříme malé kuličky, které obalíme v mírně rozšlehaném bílku a rozsekaných mandlích. Kuličky dáme na plech a do každé z nich zatlačíme palcem, aby vznikl důlek. Pečeme v předehřáté troubě na 160C jenom 5 minut. Po vytažení z trouby můžeme hned plnit džem. Klasicky se plní jahodovým nebo malinovým džemem, ale to záleží na každém. Já osobně je naplnila višňovým džemem, který mi nejvíc chutná..=)

* Kuličky můžete obalit i jinými ořechy, např. pistáciemi. Pokud nebudete chtít, nemusíte použít žádné ořechy, ale bez nich to prostě není ono. S ořechy to zkrátka krásně křupe..=)