ŠVÉDSKO – PEPPARNÖTTER


Jedna z věcí, která mi vždy spolehlivě přesvědčí o tom, že jsou Vánoce, je vůně perníčků. Jediný problém, který však s nimi mám, je ten, že ne vždy vydrží dlouho měkké.

A ačkoli už máme po svátcích, nevidím jediný důvod k tomu, proč si ještě něčím malinkým atmosféru Vánoc nepřipomenout, zvláště v podobě těchto malých úžasně voňavých perníčkových sušenek.


Těsto:

- 220g hladké mouky

- 40g cukru krystal

- 100g másla

- 1 vejce

- 1 lžíce medu

- ½ lžičky kardamomu

- ½ lžičky čerstvého zázvoru

- ½ lžičky mletého hřebíčku

- 1 lžička skořice

- 1 lžička jedlé sody

- ½ lžičky soli

- cca 30ks ořechů (mandle, lískové ořechy,..)


Postup:

V jedné míse si smícháme mouky se solí, jedlou sodou, kardamomem a skořicí.

V hmoždíři si rozdrtíme hřebíček (sušenky budou díky němu úžasně vonět) a přidáme jej do mouky.

V další míse si vyšleháme máslo s cukrem do pěny.

Dále zašleháme med a poté vejce.

Do máslové směsi postupně zapracujeme mouku s kořením.

Nakonec oloupeme kousek zázvoru a přes lis na česnek vymačkáme do těsta jeho šťávu.

Z vypracovaného těsta tvoříme malé kuličky, které malinko zploštíme a poklademe na plech vyložený pečícím papírem.

Na každou sušenku po té poklademe jeden ořech.

* Pokud použijeme mandle, nejprve je oloupejte.

Sušenky vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pečeme max. 15 minut, aby byly zlatavě hnědé a nebyly zcela vysušené.

Po vytažení z trouby je necháme zcela vychladnout.

* Pokud je přes noc uložíte do uzavíratelné nádoby, do rána budou zcela měkké.

* Tyto sušenky nejsou příliš sladké..=)

* Ve Švédsku se vždy používají mandle, které jsem sice neměla zrovna po ruce, ale myslím, že ani s lískovými ořechy neuděláte chybu..;)