VICTORIA SPONGE CAKE


Údajně si na tomto dortu pochutnávala sama královna Viktorie při odpoledním čaji, je-li tomu ale skutečně tak, to nelze s určitostí říct.

Nemohu ani s jistotou říct, zda se má použít malinový džem nebo jahodový, má-li se dort posypat moučkovým cukrem nebo cukrem krystal a má-li se potřít šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

Hlavní je pouze to, že tento dort v Anglii potkáte téměř v každé kavárně a na všech trzích a vždy vám jej budou podávat k odpolednímu čaji.

A protože jsem tento dort ještě neochutnala, rozhodla jsem se pro kombinaci jahodového džemu, moučkového cukru a vanilkového krému.


Těsto:

- 225g hladké mouky

- 125g hnědého cukru

- 225g másla

- 4 vejce

- 100ml plnotučného mléka

- 15g prášku do pečiva

- lžička soli

- lžička vanilkového extraktu


Krém:

- 100g másla

- lžička vanilkového extraktu

- cukr moučka (dle vlastní chuti)

- plnotučné mléko


Džem:

- 150g jahodového džemu


Postup:

V jedné míse si smícháme dohromady hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.

V další míse si vyšleháme máslo do pěny.

Po té do něj přidáme cukr a pořádně vyšleháme.

Dále zašleháme vejce, jedno po druhém.

Do máslové směsi po té střídavě zašleháme promíchanou mouku a mléko.

Nakonec přidáme vanilkový extrakt a vše ještě jednou prošleháme.

Těsto pak nalejeme do vymazané a vysypané formy, kterou vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 50 - 55 minut.

Dort po vytažení z trouby necháme zcela vychladnout.

Mezitím si vyšleháme máslo, do kterého pak zašleháme cukr dle vlastní chuti.

Do másla pak přilijeme trochu mléka, aby směs nebyla příliš hustá a dala se dobře roztírat.

* Nevím přesně kolik mléka jsem přilila, jednoduše od oka, aby krém nebyl příliš hustý ani řídký.

Nakonec přidáme vanilkový extrakt a prošleháme.

Dort si rozkrojíme na půl a potřeme jej krémem, na který pak naneseme ještě džem a přiklopíme jej druhou polovinou.

Nakonec stačí dort jen poprášit moučkovým cukrem.

* Dort je krásně nadýchaný a měkoučký a jeho chuť jemná a čistá, není zkrátka nijak překombinovaný.

Opravdu ideální k tomu odpolednímu čaji..=)

* Samotné těsto na dort jsem nedělala příliš sladké, protože kombinace sladkého džemu a vanilkového krému jej dostatečně osladí.

* Volba džemu je jen na Vás..;)