WALES - WELSH CAKES


Na úvod musím rovnou říci, že nemám v oblibě čaj, pokud to není černý čaj s citrónem nebo s mlékem. A pokud by u nás probíhal čaj o páté, tak přesně tento dezert by byl k tomuto čaji jako stvořený. .=)

Welsh cakes pochází, jak už říká sám název, z Walesu a dnes jsou jen těžko k sehnání. Tradičně se podávaly k odpolednímu čaji, ale staly se také velmi oblíbenými pro horníky, kterým se velikostí akorát vešly do kapsy, a brávali si je s sebou dolů do dolů, kde byly jejich jakýmsi jediným světlem při vzpomínce na domov.

Možností na náplň je velmi mnoho a já se již teď těším, až zkusím novou kombinaci..=) Co však možná mnohé překvapí je, že tyto koláčky se nepečou v troubě, ale na pánvi. Ano, čtete dobře a navíc jsou opravdu málo sladké, což mně velmi vyhovuje, protože si je můžete potřít máslem a džemem. Já osobně si však myslím, že nejlepší jsou ještě teplé k čaji s mlékem..=) Ale záleží jen na Vás..;)

Takže již k samotnému receptu, je velmi jednoduchý a poměrně rychle připravený. Tentokrát si uděláme kombinaci brusinek s pomerančovou kůrou.


Těsto:

- 230 g hladké mouky

- 50 g moučkového cukru

- 100 g másla

- 1 lžička prášku do pečiva

- špetka soli

- 1 vejce

- 50 g brusinek

- šťáva a kůra z jednoho pomeranče

- 3 lžíce mléka


Postup:

Smícháme mouku se špetkou soli, kypřícím práškem a zapracuje máslo. Potom přidáme cukr, brusinky, šťávu a kůru z pomeranče.

Rozmícháme vajíčko s mlékem a směs přilijeme do těsta. Vše pořádně zapracujeme, a pokud se Vám bude zdát těsto příliš lepivé, můžete přidat ještě trochu mouky.

Těsto můžete dát na chvíli do lednice, ale nic se nestane, pokud s ním začnete hned pracovat.

Těsto rozválíme na pomoučené desce a vykrajujeme obrazce max. 5mm vysoké.

Rozehřejeme pánev na střední teplotu.

*Můžete ji potřít máslem, ale mně to přijde zbytečné.

Potom už jen dáme koláčky péct, z každé strany asi 3 minuty, dokud nejsou zlaté, musíme je však pořád hlídat, pokud je teplota moc vysoká, umí se rychle spálit. Při pečení trošku povyskočí.

*Můžete je zlehka poprášit cukrem, ale není to nutné, lepší variantou je opravdu čaj s mlékem..=)